Kieszonki z piersi kurczaka nadziane papryką

dietetyczne i lekko strawne danie na parze

 

Mając na uwadze właściwą wartość odżywczą przygotowywanych przeze mnie posiłków oraz chęć, aby były one niskokaloryczne, lekkostrawne, a zarazem pożywne i pełne witamin postanowiłam zrobić nowy zakup, jakim był garnek do gotowania na parze. Oto moje pierwsze danie jakie w nim przygotowałam i zapewniam, że będą się pojawiać kolejne przepisy. Oprócz tych wielu zalet dotyczących jakości posiłków są jeszcze inne: szybkie przygotowanie, nie trzeba stać ciągle przy garnkach i pilnować oraz co najważniejsze – mniej mycia! 😀 Tak więc nowy nabytek uważam za udany i szczerze polecam wszystkim tym, którzy szukają alternatywy do dań smażonych, pieczonych czy duszonych.

 

przepisy na dania gotowane, przygotowywane na parze

 

Składniki:

0,5 piersi z kurczaka

0,5 papryki (dowolna)

0,5 czerwonej cebuli

koperek

2 marchewki

3-4 ziemniaki

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Z piersi odcinamy tzw polędwiczkę, pozostałą część dzielimy wzdłuż na pół, każdą z części rozbijamy oraz doprawiamy solą i pieprzem po obu stronach. Paprykę kroimy w paseczki, natomiast czerwoną cebulę w piórka. Na każdym płacie mięsa, na połowie układamy paprykę, cebulę i gałązki koperku – składamy na pół i przekładamy do naczynia na parę. Nie potrzebujemy żadnych wykałaczek. Marchewki obrałam, przekroiłam na pół. Ziemniaki pokroiłam w grubsze kawałki, dodałam do nich płaską łyżeczkę soli i siekany koperek – dokładnie wymieszałam. Marchewki ułożyłam obok mięsa, ziemniaki wysypałam na drugą komorę naczynia. Całość trzymałam na ogniu niecałe 30 minut (licząc od momentu wytworzenia się pary). W trakcie jeden raz przemieszałam ziemniaki oraz obróciłam mięso na drugą stronę. Do tak przygotowanego mięsa z warzywami podałam surówkę z pora na bazie lekkiego jogurtu.

 

pierś kurczaka z warzywami gotowana na parze

pyszne danie na parze

Dodaj komentarz