Mając na uwadze właściwą wartość odżywczą przygotowywanych przeze mnie posiłków oraz chęć, aby były one niskokaloryczne, lekkostrawne, a zarazem pożywne i pełne witamin postanowiłam zrobić nowy zakup, jakim był garnek do gotowania na parze. Oto moje pierwsze danie jakie w nim przygotowałam i zapewniam, że będą się pojawiać kolejne przepisy. Oprócz tych wielu zalet dotyczących jakości posiłków są jeszcze inne: szybkie przygotowanie, nie trzeba stać ciągle przy garnkach i pilnować oraz co najważniejsze – mniej mycia! 😀 Tak więc nowy nabytek uważam za udany i szczerze polecam wszystkim tym, którzy szukają alternatywy do dań smażonych, pieczonych czy duszonych.
Składniki:
0,5 piersi z kurczaka
0,5 papryki (dowolna)
0,5 czerwonej cebuli
koperek
2 marchewki
3-4 ziemniaki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Z piersi odcinamy tzw polędwiczkę, pozostałą część dzielimy wzdłuż na pół, każdą z części rozbijamy oraz doprawiamy solą i pieprzem po obu stronach. Paprykę kroimy w paseczki, natomiast czerwoną cebulę w piórka. Na każdym płacie mięsa, na połowie układamy paprykę, cebulę i gałązki koperku – składamy na pół i przekładamy do naczynia na parę. Nie potrzebujemy żadnych wykałaczek. Marchewki obrałam, przekroiłam na pół. Ziemniaki pokroiłam w grubsze kawałki, dodałam do nich płaską łyżeczkę soli i siekany koperek – dokładnie wymieszałam. Marchewki ułożyłam obok mięsa, ziemniaki wysypałam na drugą komorę naczynia. Całość trzymałam na ogniu niecałe 30 minut (licząc od momentu wytworzenia się pary). W trakcie jeden raz przemieszałam ziemniaki oraz obróciłam mięso na drugą stronę. Do tak przygotowanego mięsa z warzywami podałam surówkę z pora na bazie lekkiego jogurtu.