Pyszna i wyrazista w smaku zupka z porem w roli głównej.
Składniki:
4 ziemniaki (duże)
1/2 selera
1 duży por (biała i zielona część)
1-2 łyżki masła roślinnego
sól i pieprz do smaku
4 kromki chleba
Przygotowanie:
Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy 1 litrem wody (jeśli ktoś woli może to być rosół lub inny wywar mięsny). Dodajemy sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw. Pora kroimy w talarki, rozpuszczamy na patelni masło i przesmażamy na nim pora z dodatkiem soli. Do miękkich warzyw dodajemy usmażonego pora i całość jeszcze chwilę razem gotujemy, a następnie dokładnie blendujemy. Doprawiamy do smaku wedle uznania
Chleb kroimy w kostkę, a następnie rozrzucamy go na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut w temp. 180*. Czas opiekania chleba jest zależny od jego grubości, świeżości itd. Najlepiej robić grzanki „na oko”, powinny być chrupkie i rumiane.
Gorącą zupę krem podajemy z grzankami, dekorujemy świeżą zieleninką (np. rzeżuchą) lub też świeżym talarkami pora.