Jesienną porą w każdym domu choć raz powinna pojawić się na stole zupa z dyni : ) Ja uwielbiam zupy krem dlatego też proponuję taki przepis. Moja zupa jest łagodna w smaku, jeśli ktoś preferuje bardziej ostre smaki lub chce aby zupka mocno rozgrzewała to proponuję dodać nieco chili, curry i imbiru – idealnie pasują do tego warzywa.
Składniki:
3-4 szklanki esencjonalnego bulionu
50 dag dyni (waga po obraniu)
3 ziemniaki
1 cebula
5 ząbków czosnku
3 łyżki pestek dyni
1 łyżka masła roślinnego
sól i pieprz do smaku
grzanki
Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy w grubszą kostkę, podobnie robimy z ziemniakami i cebulką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz posiekany/przeciśnięty czosnek – solimy, pieprzymy i podsmażamy. Do cebulki dodajemy dynię i podsmażamy razem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy ziemniaki i wlewamy bulion (ja miałam rosół z indyka). Na wolnym ogniu gotujemy całość do czasu aż warzywa będą całkiem miękkie. W tym czasie na suchej patelni rumienimy ziarna dyni aby były aromatyczne i chrupiące. Warzywa blendujemy, gorącą zupę nakładamy na talerze, podajemy z grzankami, posypujemy prażonymi pestkami dyni.