Dziś proponuję typowe, jesienne ciasto z dyni i orzechów włoskich. Dynia idealnie pasuje nie tylko do dań i potraw na ostro, ale jest również świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
ok. 100 gram orzechów włoskich
tabliczka gorzkiej czekolady
mleko
Przygotowanie:
Przygotowujemy puree z dyni. Dynię przecinamy na krzyż, wydrążamy łyżką pestki i miąższ. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temp 180*. Upieczoną dynię odwijamy z folii, kiedy ostygnie obieramy skórkę, a pozostałą część blendujemy. Odmierzamy szklankę dyniowego puree.
Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dodajemy dyniowe puree i dalej miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika – wsypujemy do zmiksowanej z jajkami dyni. Stopniowo dolewamy olej i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy – dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wąską blaszkę, pieczemy w temperaturze 180* do „suchego patyczka” (u mnie zajęło to ok. 50 minut).
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, ciepłą równomiernie rozprowadzamy na ostudzonym cieście.