Składniki:
5 sztuk tortilli
ok. 10 plastrów szynki
ok. 10 plastrów sera żółtego
2 pomidory
Sałata
ketchup
*opcjonalnie (ogórek, rzodkiewki, cebula itp).
Ilość składników podaję orientacyjnie, ponieważ szynka czy ser mogą mieć plastry różnej wielkości. Ponadto tę przekąskę można urozmaicić o dodatkowe warzywa. Generalnie chodzi o sam pomysł i ewentualną inspirację na przygotowanie podobnej przekąski w domu.
Placki tortilla smarujemy ketchupem lub jak ktoś lubi dowolnym ostrym sosem. Na każdej porcji układamy po ok. 2-3 plasterki sera i szynki (nie muszą zajmować całej powierzchni), następnie rozkładamy porwane liście sałaty, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Możemy dodać jeszcze inne warzywa lub małe kąski panierowanego kurczaka, ale dbajmy o to, aby warstwa dodatków nie była bardzo obfita, gdyż ciężko będzie zrolować naszą tortillę. Tortille ściśle zwijamy w rulon, kroimy pod skosem w grubsze kawałki, które spinamy wykałaczkami. Przekąska gotowa.