Masa serowa:
600 gram serek waniliowy Danio
0,5 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 szklanka musu truskawkowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
0,5 szklanki mleka
4 łyżki żelatyny
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch, następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy po czym stopniowo dodajemy serki Danio. Masę serową dzielimy na 2 część (jedna nieco większa od drugiej). Świeże truskawki blendujemy i odmierzamy szklankę musu, którą stopniowo wlewamy do masy serowej, której było mniej. Bardzo dokładnie mieszamy i dosładzamy wedle uznania. Do drugiej masy dodajemy cukier wanilinowy i ewentualnie cukier puder jeśli jest taka potrzeba. Do mas należy dodać żelatynę i w obu przypadkach postępujemy tak samo. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklance wrzątku po czym mieszamy razem z ½ ilością mleka podanego w proporcjach – ciepłą żelatynę wolnym strumieniem dodajemy do masy.
Dodatkowo:
12 sztuk herbatników
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka agrestowa
Truskawki i poziomki do dekoracji
Herbatniki kruszymy w dłoniach i wysypujemy nimi dno tortownicy, które wcześniej delikatnie przesmarowałam masłem.
Tężejącą masę o smaku truskawkowym delikatnie wykładamy na herbatniki (ja robiłam to stopniowo łyżką, gdyż nie da się wylać całej masy gdyż herbatniki się poruszają i będą wewnątrz masy a nie na dnie). Gdy masa truskawkowa jest już zastygnięta to wylewamy galaretkę agrestową rozpuszczoną w 1,5 szklance wody i pozostawiamy do stężenia. Między czasie do masy serowej waniliowej dodajemy żelatynę i tężejącą wylewamy na galaretkę. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami i poziomkami, zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.