Postne krokiety z pieczarkami, które mogą zagościć na świątecznym lub też wigilijnym stole.
Farsz:
1 kg pieczarek
2 duże cebule
olej do smażenia
szczypta kwasku cytrynowego
sól i pieprz
Panierka:
3 jajka
bułka tarta
sól i pieprz
W dużym garnku nastawiamy wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pieczarki i chwilę (2 minutki) je obgotowujemy, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dzięki temu pieczarki podczas smażenia nie stracą na swej objętości i nie ściemnieją. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na grubych otworach pieczarki, całość doprawiamy i jeszcze chwilę razem obsmażamy. Na każdym naleśniku rozkładamy ok 2 łyżki pieczarkowego farszu (nie nakładamy na brzegi). Zawijamy naleśniki w zgrabne krokiety.
Jajka należy rozbełtać z dodatkiem soli i pieprzu. Naleśniki panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Dobrze smakują w towarzystwie barszczyku.