Składniki:
1 filet z dorsza
1 kapusta pekińska
1 pomidor
1 cebula
0,5 ogórka szklarniowego
6 placków tortilla
sos czosnkowy
ketchup
1 jajko
bułka tarta
przyprawy
W pierwszej kolejności musimy przygotować tortille – owszem można kupić gotowe placuszki, ale są one bardzo drogie w porównaniu do tego jak przygotujemy je w domu sami – w dodatku domowe są dużo lepsze!
Potrzebujemy:
1 szklanka mąki kukurydzianej
0,5 szklanki płatków jęczmiennych
1,5 szklanki mleka
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Do miski wbijamy jajko, wsypujemy odpowiednią ilość mąki kukurydzianej, dodajemy sól oraz wlewamy mleko – miksujemy chwilę do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie wsypujemy płatki jęczmienne i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie w całości zlewamy do miski z ciastem i mieszamy łyżką. Smażymy cienkie placuszki z 2 stron. Z podanej porcji wychodzi ok 6-9 placków, zależy od wielkości patelni oraz tego jak cienko rozprowadzamy ciasto.
Filet rozmrażam, odciskamy nadmiar wody i kroimy na mniejsze kawałki. Rybę doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajko należy rozbełtać i kolejno, każdy z kawałków ryby panierujemy w jajku i bułce tartej. Kapustę pekińską drobno siekamy, sparzonego ogórka kroimy w półplasterki, pomidora w mniejsze cząstki, a cebulę w piórka. Gorące placki (odgrzewamy w mikrofali) polewamy ketchupem, na to układamy kapustę pekińską, nieco pomidora, ogórka i cebuli. Filety smażymy na rumiano na oleju, zaraz po wyjęciu układamy na warzywach (ryba musi być gorąca) i całość polewamy sosem czosnkowym (po 2 łyżki śmietany i majonezu, 6 ząbków przeciśniętego czosnku, sól i pieprz). Tortille składamy i zawijamy koniec folią aluminiową.