Składniki:
2 szklanki + 2 łyżki mąki
5 dag drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżka ciepłej wody
1 kostka margaryny
1 słoik wiśnie w syropie
cukier puder
Przygotowanie:
Do drożdży dodajemy cukier i mieszamy, w chwili gdy staną się płynne dodajemy łyżkę ciepłej, ale nie gorącej wody i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie kostkę zimnej margaryny siekamy z dwiema szklankami mąki, następnie dodajemy przygotowane drożdże i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kule, przekładamy ją do miski i zalewamy zimną wodą z kranu – odstawiamy na 60-90 minut, aż ładnie napęcznieje. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z wody, dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie zagniatamy ciasto, które dość cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy krążki szklanką oraz nożem kwadraty,na środek każdego kawałka ciasta układamy 2-3 wiśnie i dokładnie sklejamy (powstają nam trójkąciki i półksiężyce). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy je 10-15 minut w temperaturze 180*. Pierożki w kształcie trójkątów posypywałam cukrem pudrem, a półksiężyce wiśniowym lukrem (2 łyżki cukru pudru zmieszałam z 3 łyżeczkami soku wiśniowego).