Blog kulinarny SmakiAgi.pl powstał 9 stycznia 2016 roku i jest kontynuacją mojej wirtualnej księgi przepisów, którą wcześniej (od lutego 2011 roku) prowadziłam pod nazwą www.gotowanie.ewolbrom.pl – Gotowanie to moja pasja. Pierwsza wersja mojego kulinarnego bloga nie była zbyt profesjonalna, a ja sama dopiero zaczynałam się uczyć, zarówno gotowania, jak również w sensie merytorycznego prowadzenia własnej strony.
SmakiAgi.pl jest spełnieniem moich marzeń o własnej stronie dotyczącej gotowania, gdzie mogę dzielić się z Wami własnymi pomysłami oraz prezentować sprawdzone przepisy na najlepsze z moich dań. Mimo iż gotuję na co dzień, to nowe wpisy zamieszczane są znacznie rzadziej, gdyż chcę tu pokazywać jedynie te najlepsze i oryginalne pomysły.
Na blogu znajduje się już kilkaset przepisów, z których zdecydowana większość jest efektem mojej własnej inwencji, czy też modyfikacją innych przepisów, które inspirują mnie do stworzenia czegoś nowego. Znajdują się tu również przepisy na dania z „babcinych zeszytów”, które krążą w rodzinnej tradycji z pokolenia na pokolenie. Mimo iż nie jestem ich autorem, a jedynie odtwórcą wymyślonych kilkadziesiąt lat temu dań uważam, że warto się nimi dzielić z innymi w niezmienionej postaci, gdyż tylko wtedy można oddać ten niepowtarzalny smak tradycji.
Można uznać, że moja kuchnia jest tradycyjna z pewnymi elementami unowocześniania i modyfikowania znanych dań. Lubię próbować nowe potrawy, jednak osobiście najbardziej lubię kuchnię polską i takie też przepisy zdecydowanie dominują na moim kulinarnym blogu. Oprócz wielu przepisów na dania obiadowe, ciasta czy desery można również znaleźć ciekawe perełki, jak np. przepisy na domowe sery, wędliny czy pieczywo. Dodatkowym atutem, wyróżniającym mój blog spośród innych jest fakt, że bardzo lubię eksperymentować ze składnikami dawniej powszechnie dostępnymi, a obecnie już całkiem zapomnianymi jak np. pokrzywy, mniszek lekarski, czy inne pospolite zioła.
Aby w sposób czytelny można było uporządkować wszelkie przepisy na blogu znajduje się kilkanaście kategorii tematycznych i równie duża ilość poszczególnych podkategorii. Dodatkowym ułatwieniem jest wyszukiwarka przepisów u góry strony, za pomocą której bezpośrednio można znaleźć interesujący nas przepis.
SmakiAgi.pl – to przede wszystkim moja osobista, elektroniczna książka kucharska, do której często wracam. Lubię oglądać zamieszczone tu przepisy, czasem wspominać z jakiej okazji czy w jakich okolicznościach powstały, a co najważniejsze często do nich wracać. Jak pisałam wcześniej, wiele tych dań powstaje w przypływie chwili i własnej inspiracji, a dzięki moim zapiskom mogę wrócić do nich po pewnym czasie, ale co najważniejsze mogę się dzielić przepisami z innymi. Mam nadzieję, że wielu z Was skorzystało z moich pomysłów, a co jest najbardziej istotne, że finalnie byliście zadowoleni ze smaku i efektu.
Zachęcam do częstego odwiedzania mojego kulinarnego bloga, korzystania z zamieszczanych tu przepisów, jak również do komentowania i wyrażania własnej opinii, co jest dla mnie bardzo ważne, gdyż daje pewne wskazówki na przyszłość.