Jabłecznik z masą budyniową i prażonym kokosem

Jabłkowiec z masą budyniową i prażonym kokosem

 

Pyszna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, czyli jabłkowiec w nieco innym wydaniu. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu ciasto, o wyjątkowym smaku.

 

Biszkopt z 4 jaj – przepis TUTAJ.

 

Masa budyniowa:

1,5 kg jabłek

1 litr wody

3 budynie śmietankowe

1 szklanka cukru

0,5 cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)

 

Kokos:

15 dag wiórek kokosowych

0,5 szklanki cukru

0,5 kostki margaryny

2 małe jajka (lub 1 większe)

 

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Do wody wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i nastawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy pokrojone jabłuszka i zaparzamy je ok 3 minut. Jabłka powinny nieco zmięknąć, ale w środku dalej pozostawać jędrne. Jabłka za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na upieczony biszkopt. [Długość zaparzania zależna jest od odmiany jabłek, te bardzo twarde trzymamy nieco dłużej, a bardzo miękkie krócej].

Odlewamy 1 szklankę wody (tej w której gotowaliśmy jabłka) i mieszamy w niej budynie. Pozostałą wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niej gęsty budyń – gorący wylewamy na wyłożone jabłka. [Ja użyłam budynie bez cukru, jeśli używacie inne to pomniejszcie ilość dodawanego cukru o 6 łyżek].

Kokos prażymy na suchej patelni, kiedy osiągnie pożądany przez nas kolor dodajemy margarynę i cukier, ciągle mieszając (trzymamy jeszcze na palniku) czekamy aż tłuszcz się roztopi a całość dokładnie połączy. Uprażony kokos należy ostudzić, a następnie wbić jajka – bardzo dokładnie wymieszać. Masę kokosową rozkładamy na budyniu. Ciasto wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temp 180* przez 15 minut.

Dodaj komentarz