Pyszna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, czyli jabłkowiec w nieco innym wydaniu. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu ciasto, o wyjątkowym smaku.
Biszkopt z 4 jaj – przepis TUTAJ.
Masa budyniowa:
1,5 kg jabłek
1 litr wody
3 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
0,5 cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)
Kokos:
15 dag wiórek kokosowych
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
2 małe jajka (lub 1 większe)
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Do wody wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i nastawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy pokrojone jabłuszka i zaparzamy je ok 3 minut. Jabłka powinny nieco zmięknąć, ale w środku dalej pozostawać jędrne. Jabłka za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na upieczony biszkopt. [Długość zaparzania zależna jest od odmiany jabłek, te bardzo twarde trzymamy nieco dłużej, a bardzo miękkie krócej].
Odlewamy 1 szklankę wody (tej w której gotowaliśmy jabłka) i mieszamy w niej budynie. Pozostałą wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niej gęsty budyń – gorący wylewamy na wyłożone jabłka. [Ja użyłam budynie bez cukru, jeśli używacie inne to pomniejszcie ilość dodawanego cukru o 6 łyżek].
Kokos prażymy na suchej patelni, kiedy osiągnie pożądany przez nas kolor dodajemy margarynę i cukier, ciągle mieszając (trzymamy jeszcze na palniku) czekamy aż tłuszcz się roztopi a całość dokładnie połączy. Uprażony kokos należy ostudzić, a następnie wbić jajka – bardzo dokładnie wymieszać. Masę kokosową rozkładamy na budyniu. Ciasto wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temp 180* przez 15 minut.