Pierś z indyka to soczyste,a zarazem bardzo delikatne mięso, które smakuje wyśmienicie. Ja użyłam jednej polędwiczki z indyka jako porcji na 2 osoby, można również przyrządzić z większej ilości polędwiczek lub z większego kawałka indyczej piersi. Tak przygotowane mięso podałam z mizerią oraz surówką z marchewki i jabłka, do tego oczywiście ziemniaki z masłem i koperkiem.
Składniki:
1 polędwiczka z indyka
0,5 łyżeczki soli
pieprz świeżo mielony
bazylia
majeranek
cząber
kolendra (ziarna)
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Dzień wcześniej marynujemy mięso. Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, sporą ilość majeranku, cząbru i bazylii oraz ok. 10 ziarenek kolendry. Do przypraw dodajemy olej, mieszamy i nacieramy tym mięso. Odkładamy do lodówki na całą noc. Przygotowaną polędwiczkę następnie wkładamy do foliowej torebki do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika do temp. 180* i pieczemy ok. 40 minut. (Jeśli pieczemy z całej piersi to czas powinien być dłuższy). Przed podaniem kroimy po skosie na grubsze plastry. Mięso jest soczyste i delikatne, a zarazem lekkostrawne.