Jestem ogromną fanką oryginalnych kuleczek Rafaello , które wprost uwielbiam, ale to ciasto potrafi mi je doskonale zastąpić. Proste w przygotowaniu, nie jest pracochłonne, ani nie wymaga wielu składników. Przyjemna słodycz puszystego kremu idealnie przełamuje lekko słonawy smak krakersów – nie sądziłam że to połączenie może być aż tak smaczne. Zachęcam wszystkich do wypróbowania, a gwarantuję że zrobicie to ciasto jeszcze nie raz : )
Składniki:
1 opakowanie krakersów (175 gram)
3 i 1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
200 gram wiórek kokosowych
1 kostka masła
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy mąki, cukier i cukier wanilinowy, stopniowo dolewamy mleko i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie nastawiamy na palnik i ciągle mieszając gotujemy budyń. Do gorącego budyniu od razu po zdjęciu z ognia wsypujemy wiórki kokosowe (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki wiórek do dekoracji) i dokładnie mieszamy – odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy budyń kokosowy. Dno blaszki o wymiarach 24cm x 28cm wykładamy krakersami, następnie rozprowadzamy połowę masy kokosowej, układamy drugą warstwę krakersów i na to pozostały krem. Na koniec całość posypujemy odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby przez całą noc krakersy delikatnie nawilgły.
*Zmiksowany krem warto spróbować, ja dosypałam do niego jeszcze 1 łyżkę cukru pudru – lubię jak jest bardzo słodko : )
Jan
Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, bo bardzo szybko można je zrobić, a ja zawsze mam mało czasu. Świetny przepis na niezapowiedziane spotkanie ze znajomymi 🙂
ania
pychotka