Na moim blogu znajduje się sporo przepisów na dania z pokrzyw, ten popularny chwast wbrew pozorom jest niedocenioną rośliną o wielu cennych właściwościach. Nie sposób wymienić wszystkich walorów tej rośliny jednak warto nadmienić, że jest bogata w takie związki jak magnez, potas, czy żelazo – pokrzywa jest doskonała przy leczeniu anemii. Zawiera ogromne zasoby takich witamin jak A, K, B i C, jest uważana również za roślinę młodości gdyż doskonale wpływa na cerę, włosy i paznokcie. Dodatkowo wspomaga metabolizm naszego organizmu. Wiosną pokrzywy są najsmaczniejsze i najzdrowsze dlatego korzystajmy póki czas.
Bez obaw – pokrzywa po obróbce termicznej lub nawet po posiekaniu traci swoje właściwości parzące, a w smaku jest dość podobna do szpinaku jednak nieco bardziej ostra. Niewtajemniczeni nawet się nie zorientują, że zjedli pokrzywę : )
Składniki:
4 jajka
30 sztuk młodych pokrzyw
0,5 niedużej czerwonej cebuli
płaska łyżka majonezu
sól i pieprz
Do dekoracji:
szczypior,
papryka,
rzodkiewka,
gałązki tymianki lub innych ziół
Przygotowanie:
Zbieramy młode pokrzywy, zalewamy wrzątkiem i sparzamy je 30 sekund – następnie odcedzamy na sitku. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Jajka możemy po prostu przeciąć na pół lub za pomocą specjalnego szpikulca wyciąć wzorek. Żółtka jaj delikatnie wyjmujemy, dodajemy cebule, pokrzywy oraz sól i pieprz – blendujemy na jednolitą masę. Za pomocą łyżeczki lub szprycy do kremów nakładamy farsz do białek. Jajka możemy ułożyć w dołkownicy lub zrobić z nich bukiet na talerzu. Jajka imitują kwiaty, ze szczypioru robimy łodyżki, z papryki kokardę. Całość udekorowałam gałązkami tymianku, posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Wiosna nie tylko za oknem, ale również w kuchni : ) Jajeczka ładnie się prezentują warto zaserwować takie na wielkanocnym stole, można wtedy dodać do farszu nieco chrzanu, aby były jeszcze bardziej świąteczne. Polecam! : )