Dziś prezentuję bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser o smaku brzoskwiniowym. Można go również zrobić w innej wersji smakowej i kolorystycznej. Wystarczy tylko kupić gęsty sok owocowy i galaretki o zbliżonym kolorze a możemy za każdym razem tworzyć deser w innych barwach. Polecam, jest lekki i smaczny. Z podanej ilości składników wychodzi 6 porcji.
Składniki:
6 sztuk biszkoptów
6 sztuk delicji o smaku brzoskwiniowym
1 galaretka brzoskwiniowa
3 szklanki soku marchewkowo – brzoskwiniowego
2 budynie wanilinowe
350 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Do każdego pucharka/szklaneczki wkruszamy biszkopty. Można dać po 1 sztuce lub po 2 sztuki. Nastawiamy na gaz 2,5 szklanki soku, w pozostałym rozprowadzamy budynie – wlewamy na wrzący sok i gotujemy do czasu zgęstnienia (wedle potrzeby dosłodzić). Gorący budyń równomiernie wlewamy do pucharków – odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wedle uznania. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej – letnią łączymy ze śmietaną. Bitą śmietanę przekładamy do pucharków, wciskamy w nią po 1 delicji i odstawiamy do stężenia. Na koniec dajemy galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szklance wody. Deser należy schłodzić.