„Wiosenna polana” – Torcik szpinakowo – owocowy

ciasto ze szpinakiem, bitą śmietaną z mascarpone i owocami

 

W Internecie pełno jest przepisów na ciasta ze szpinakiem, które są coraz bardziej modne. Dziś zaprezentuję modyfikację tzw. „Leśnego mchu”, czyli moją „Wiosenną polanę”. Choć mamy maj w pełni, to jednak za oknem ciągle szaro, buro, zimno, a nawet pruszy śnieg. Moje ciasto jest przywołaniem wiosny : ) 

Ciasto szpinakowe upiekłam w tortownicy i dwukrotnie przełożyłam bitą śmietaną z mascarpone i owocami oraz musem owocowym. Ciasto prezentuje się na tyle okazale, że w zupełności może zastąpić tradycyjny tort. Dodam, że moja „Wiosenna polana” pełni właśnie rolę urodzinowego tortu dla mojego męża, który jutro kończy swoje pierwsze ćwierćwiecze : )

Ciasto w przygotowaniu jest bardzo proste, ciekawie się prezentuje i pysznie smakuje. Warto ten przepis wypróbować, a nawet kilkakrotnie powtórzyć, gdyż za każdym razem możemy zmieniać owocowe dodatki i tworzyć różne kompozycje smakowe.

 

pyszne ciasto ze szpinakiem, musem owocowym i bita śmietaną

 

Ciasto szpinakowe:

450 gram szpinaku mrożonego

2 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka cukru

1 i 1/3 szklanki oleju

4 jajka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mus owocowy:

3 i 1/2 szklanki zblenderowanych owoców*

2 galaretki w kolorze owoców

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30%

250 gram mascarpone

cukier puder do smaku

1 śmietan fix

 

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

4 kostki mlecznej czekolady

płatki migdałów

żelki

 

* Jeśli chodzi o zblenderowane owoce to jest tu dowolność. Mogą to być świeże truskawki, maliny, borówki itd, mogą to być owoce mrożone lub przetwory ze słoika. Ja zblenderowałam żółte śliwki, które robiłam w syropie na zimę. Do owoców dobieramy kolorystycznie galaretki, ja użyłam pomarańczowe.

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak dokładnie odciskamy, przekładamy do miski, wlewamy cały olej i dokładnie blenderujemy. Do jajek wsypujemy cukier i przez ok. 5 minut miksujemy na najwyższych obrotach aby stały się puszyste i dobrze napowietrzone. Do ubitych jajek małymi porcjami dodajemy szpinak (miksujemy na niskich obrotach), a następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy (moja ma średnice 26 cm), następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180* pieczemy 55 minut. Po całkowitym ostudzeniu ścinamy górę ciasta, a dolną część dzielimy na pół.

DSCF1694

Odmierzamy odpowiednią ilość zblenderowanych owoców, nastawiamy je na gaz, a kiedy zaczną wrzeć zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy. 4 najładniejsze połówki odkładamy do dekoracji, a resztę kroimy w kostkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na osuszonych połówkach brzoskwiń robimy paseczki jak u pszczółki, skrzydełka wykonujemy z migdałów.

Śmietanę ubijamy na sztywno, serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (dałam mniejsze pół szklanki), a następnie stopniowo dodajemy do niego bitą śmietanę i razem łączymy. Na koniec dodałam 1 śmietn fix, a następnie podzieliłam masę na 2 części. Do jednej z nich dodałam pokrojone brzoskwinie.

DSCF1703

Na dolną i środkową część ciasta szpinakowego wykładamy równomiernie tężejący mus owocowym – odstawiamy do całkowitego stężenia. Na dolną część wykładamy masę z brzoskwiniami, przykrywamy środkową częścią ciasta, na którą nakładamy bitą smietaną z mascarpone. Całość posypujemy rozkruszoną górą szpinakowego ciasta. Do dekoracji używamy wcześniej przygotowanych „pszczółek” oraz np. kolorowych żelek, lub borówek, truskawek itp.

 

DSCF1725

One thought on “„Wiosenna polana” – Torcik szpinakowo – owocowy

  1. Wygląda bardzo ciekawie. Świetny pomysł z tymi brzoskwiniami na górze. Pszczółki wyglądają przeuroczo. Tak sobie myślę, że to może być też świetny pomysł na tort urodzinowy dla dziecka. Chyba zapożyczę sobie ten przepis 🙂

Dodaj komentarz