Jabłkowo – jagodowy deser dla niemowlaka

deser z jabłek i jagód z dodatkiem kleiku ryżowego, dla dziecka po 5 miesiącu życia

 

Pyszny, delikatny i pełen witamin deser dla małego dziecka. Ja użyłam jagody kamczackiej z własnego ogrodu, jagoda ta jest nieco bardziej kwaśna od jagód leśnych dlatego też dałam ich niewiele. Jeśli używamy jagód leśnych należy je wyjątkowo dokładnie umyć w ciepłej wodzie, ja jednak wolę nie ryzykować i daję swojemu synkowi wyłącznie jagody ogrodowe. Jabłko powinno być dosyć słodkie, tak aby deser miał przyjemny dla dziecka smak.

 

Jabłkowo - jagodowy deser dla niemowlaka

 

Składniki:

0,5 dużego jabłka lub 1 małe

1-2 łyżki jagód

1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (lub ryżowego)

3/4 szklanki wody

 

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę, jagody dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Owoce przekładamy do małego rondelka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut (tak aby jabłka zmiękły). Owoce, razem z kompotem w którym się gotowały dokładnie blendujemy, następnie dodajemy kleik kukurydziany w takiej ilości aby całość nieco zagęścił. Deser przed podaniem podgrzewamy w kąpieli wodnej.

 

deser jabłkowo - jagodowy

do deseru dodajemy kleik ryżowy

 

Dodaj komentarz