Tartaletki z kremem mascarpone, kisielem i owocami

DSCF4633

 

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko gęsie (lub 2 kurze)

 

Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier puder i żółtko – zagniatamy jednolite ciasto, odstawiamy na 10 minut do zamrażalnika, cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*.

 

DSCF4621

 

Dodatkowo:
250 gram mascarpone
100 ml śmietana 30%
3-4 łyżki cukru pudru
1 kisiel ananasowo limonkowym z zieloną herbatą (na 1 kubek)
1 duży banana
1 słoik wiśnie w syropie

 

Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy (wedle potrzeby można dodać nieco śmietan – fixu). Krem mascarpone nakładamy na połowie upieczonych kruchych spodów, układamy po 2 plasterki banana oraz czereśnię ze słodkiej zalewy. Obok dajemy 1 łyżeczkę kisielu, który przygotowujemy w 0,5 szklance wody (a nie w 3/4 jak jest na opakowaniu). Na koniec całość dekorujemy perełkami.

 

Dodaj komentarz