Natka pietruszki jest jedną z pierwszych przypraw/ziół jakie możemy wprowadzać do diety niemowlaka. Można ją dodawać na surowo, jednak ja na samym początku sparzyłam ją wrzątkiem. Niemowlakowi dajemy jedynie listki pietruszki, łodyżki odrzucamy. Znana już wcześniej dziecku zupka z jarzyn i mięska nabrała teraz zupełnie nowego smaku i wzbogaciła się o kolejne witaminki.
Składniki:
1-2 łyżki mięsa z kurczaka
0,5 marchewki
0,5 ziemniaka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
przegotowana woda
Warzywa, jak również mięso gotujemy do miękkości bez dodatku soli. Listki natki pietruszki drobno posiekałam, przełożyłam do siteczka, a następnie przelałam wrzącą wodą. Do miseczki przekładamy ugotowaną marchewkę, ziemniaka, mięso oraz natkę pietruszki, dodajemy olej oraz nieco przegotowanej wody, tak aby uzyskać gładką konsystencję papki. Całość dokładnie blenderujemy.