Pyszna kremowa zupka z dodatkiem żółtka, mojemu synkowi smakowała jak żadna inna : ) Wedle zaleceń żółtko w jadłospisie tak małego dziecko powinno się pojawiać co drugi dzień w ilość pół sztuki.
Składniki:
1 nieduża marchewka
1 mały ziemniak
1-2 łyżki mięsa drobiowego
0,5 żółtka
1 łyżka oleju
przegotowana woda
Marchew i mięso gotowałam w rosole bez żadnych przypraw. Ziemniaka ugotowałam oddzielnie w samej wodzie. Świeże jajko gotujemy krótko – 5 minut na ogniu i trzymamy jeszcze w gorącej wodzie kolejne 2-3 minut. Jajka przegotowane mają wokół żółtka ciemną otoczkę – takiego jajka nie podajemy dzieciom. Wszystkie ugotowane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy olej i wodę – dokładnie miksujemy. Zupkę podgrzewamy w kąpieli wodnej.