Zupka drobiowa z żółtkiem – wprowadzamy jajko

zupa dla niemowlaka z dodatkiem jajka

 

Pyszna kremowa zupka z dodatkiem żółtka, mojemu synkowi smakowała jak żadna inna : ) Wedle zaleceń żółtko w jadłospisie tak małego dziecko powinno się pojawiać co drugi dzień w ilość pół sztuki. 

 

Składniki:

1 nieduża marchewka

1 mały ziemniak

1-2 łyżki mięsa drobiowego

0,5 żółtka

1 łyżka oleju

przegotowana woda

 

DSCF2401
Marchew i mięso gotowałam w rosole bez żadnych przypraw. Ziemniaka ugotowałam oddzielnie w samej wodzie. Świeże jajko gotujemy krótko – 5 minut na ogniu i trzymamy jeszcze w gorącej wodzie kolejne 2-3 minut. Jajka przegotowane mają wokół żółtka ciemną otoczkę – takiego jajka nie podajemy dzieciom. Wszystkie ugotowane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy olej i wodę – dokładnie miksujemy. Zupkę podgrzewamy w kąpieli wodnej.

Dodaj komentarz