Drożdżowo – piernikowe serca nadziane wiśniami

DSCF4685

 

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
25 gram drożdży
0,5 kostki margaryny
wiśnie w słodkim syropie
lukier

 

Słodka propozycja na zbliżające się Walentynki : ) Piernikowe serduszka nadziane słodkimi wisienkami.

 

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, gdy już będą wodniste to dodajemy do nich wodę i mieszamy. Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao – siekamy razem z margaryną. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i całość zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kule, przekładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą (z kranu). Odstawiamy na 1-1,5h w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z wody, lekko opruszamy mąką i zagniatamy raz jeszcze – cienko wałkujemy i wykrawamy serca (jedno odrobinę większe od drugiego), ja serduszka wycinałam ręcznie, gdyż foremki są trochę za małe. Na każdym sercu układamy po 3 wiśnie odsączone z syropu, boki delikatnie smarujemy wodą, przykładamy większe serca, zlepiamy boki i mocno je dociskamy widelcem. Serduszka pieczemy 13-15 minut w 180*. Ostudzone dekorujemy słodkim lukrem i perełkami.

Dodaj komentarz