Zdecydowanie najlepsze ogórki do kanapek, sałatek czy jako dodatek do drugiego dania. Ogórki nie są zbyt ostre, mają lekko słodkawy posmak – warto wypróbować.
Składniki:
ok. 10 kg ogórków
ziele angielskie
liście laurowe
ząbki czosnku
korzeń chrzanu
koper
Zalewa:
3 litry wody
0,5 litra octu
18 łyżeczek musztardy (sarepska lub delikatesowa)
60 dag cukru
6 łyżek soli
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, następnie kroimy w słupki na pół. Na dno litrowych słoików dajemy koper, następnie ściśle układamy ogórki. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, niewielki kawałek chrzanu, po jednym ziarenku ziela angielskiego oraz po małym listku laurowym.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Ostudzoną zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Zalewa wystarcza na ok. 11 litrowych słoików, jeśli ogórki są ułożone luźno to może braknąć.