Sałatka ogórkowa w zalewie pomidorowej

Sałatka ogórkowa w zalewie pomidorowej

 

Składniki:

3 kg obranych ogórków

5 marchewek

6 cebul

3 łyżki soli

 

Zalewa:

220 gram koncentratu pomidorowego

1 szklanka cukru

1 szklanka octu

3/4 szklanki oleju

0,5 szklanki wody

 

Przygotowanie:

Obrane ogórki szatkujemy, dodajemy startą na grubych otworach marchew oraz cebulę pokrojoną w piórka. Wsypujemy sól i całość dokładnie mieszamy – odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wytworzonego soku (nie robiłam tego bardzo dokładnie). Wszystkie składniki zalewy zagotować, a następnie gorącą przelać do warzyw i wymieszać. Odstawić na 30-60 minut. Przekładamy do słoików (dobrze uciskamy), szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.

 

DSCF2835

Dodaj komentarz