Tort śmietanowo – budyniowy z sezonowymi owocami i adwokatową polewą

Tort śmietanowo - budyniowy z sezonowymi owocami i adwokatową polewą

 

Tort ten zrobiłam z okazji 2 rocznicy ślubu, która przypada 5 września. Część tortu należy się również synkowi, który właśnie dziś (03.09.2017) kończy 8 miesięcy. Oby jak najwięcej takich okazji do wspólnego świętowania ; )

 

Tort śmietanowo - budyniowy z sezonowymi owocami i adwokatową polewą

 

Składniki:

Biszkopt  z 6 jaj ( Przepis na biszkopt znajdziesz TUTAJ)

0,5 cytryny

0,5 szklanki wody

2 łyżki cukru

 

Krem budyniowy:

1,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

2 żółtka

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

200 gram masła

3 łyżki soku z cytryny

1 nektarynka lub brzoskwinia

 

Krem śmietankowy z mascarpone:

300 ml śmietany 30%

250 gram mascarpone

ok. 4 łyżki cukru pudru (do smaku wedle uznania)

1 śmietan fix (opcjonalnie)

200 gram malin

 

Polewa adwokatowa:

150 ml adwokatu

30 ml wody

2 łyżeczki żelatyny

 

Biszkopt:

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Do ciepłej wody wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny – mieszamy. Jeśli roztwór jest zbyt mocny można dodać nieco więcej wody. Nasączamy dolny i środkowy blat biszkoptu.

 

Krem budyniowy:

Do rondelka dajemy żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, stopniowo wlewamy mleko – energicznie mieszamy. Nastawiamy na palnik,  cały czas mieszamy do czasu aż ugotuje się gęsty, jednolitej konsystencji budyń. Do miękkiego masła dodajemy sok z cytryny i miksujemy na puch, następnie partiami dodajemy zimny budyń. Krem budyniowy dzielimy na 2 części (jedna nieco większa). Obraną nektarynkę kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do większej porcji kremu i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dolną część biszkoptu i przykrywamy środkowym krążkiem.

 

Krem śmietankowy z mascarpone:

Śmietanę ubijamy na sztywno, mascarpone miksujemy z cukrem pudrem a następnie łączymy z bitą śmietaną. Wedle potrzeby można dodać śmietan fix (zależy od stopnia ubicia śmietany i od konsystencji mascarpone). Masę wykładamy na biszkopcie, następnie wciskamy w nią świeże maliny i przykrywamy górną częścią biszkoptu. Tort smarujemy od góry i z boku wcześniej odłożonym kremem budyniowym – odstawiamy do lodówki.

 

Polewa adwokatowa:

Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę, miarką odmierzamy zimną wodę i wlewamy ją do żelatyny – zostawiamy ją na 1-2 minuty. Po tym czasie krótko podgrzewamy ją na palniku, cały czas mieszając do czasu rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę odrazu wlewamy do adwokatu i dokładnie mieszamy – odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce. Tężejącą polewę ajerkoniakową wylewamy na tort tak aby utworzyła ona taflę a zarazem delikatnie opływała boki ciasta. Tort ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2h.

 

Tort udekorowałam świeżymi kwiatami, malinami oraz liśćmi jeżyn.

 

Dodaj komentarz