Tort bez żadnej okazji, zrobiony dla samej przyjemności robienia i chęci spróbowania czegoś nowego. Tort powalił smakiem na kolana, jak się człowiek nie stara to wychodzi zdecydowanie najlepiej : ) Nawet biszkopt wyjątkowo równo wyrósł jak jeszcze nigdy w życiu : ) Przepis wart wypróbowania.
Biszkopt kakaowy – przepis TUTAJ .
Z podanych proporcji w przepisie na biszkopt odsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i dodajemy 3 łyżki kakao. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Następnie przecinamy na 3 blaty,
Masa czekoladowa:
100 gram mlecznej czekolady
50 gram gorzkiej czekolady
250 gram mascarpone
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (jeśli nie lubimy bardzo słodkich mas możemy nie dawać lub dodać pod koniec wedle własnych preferencji). Do mascarpone wolnym strumieniem wlewamy ciepłą czekoladę i cały czas miksujemy. Na sam koniec dodajemy partiami ubitą na sztywno śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach
Dodatkowo:
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
czereśnie/wiśnie z syropu (lub nasączone alkoholem)
Cukier rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie – nasączmy dolny i środkowy blat biszkoptu. Na dolnym blacie rozprowadzamy połowę czekoladowej masy, następnie równomiernie wciskamy w nią odsączone czereśnie. Przykrywamy środkowym blatem i ponownie rozprowadzamy masę i dajemy czereśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Ganache:
100 gram mlecznej czekolady
100 gram gorzkiej czekolady
200 ml śmietany 30%
Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy!), zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie czekoladę miksujemy do momentu uzyskania kremu. Masę równomiernie rozprowadzamy na górze tortu. Całość udekorowałam plastrami pomarańczy.