Tort czekoladowy z czereśniami

pyszny tort z masą czekoladową

 

Tort bez żadnej okazji, zrobiony dla samej przyjemności robienia i chęci spróbowania czegoś nowego. Tort powalił smakiem na kolana, jak się człowiek nie stara to wychodzi zdecydowanie najlepiej : ) Nawet biszkopt wyjątkowo równo wyrósł jak jeszcze nigdy w życiu : ) Przepis wart wypróbowania.

 

DSCF3542

 

Biszkopt kakaowy – przepis TUTAJ .

Z podanych proporcji w przepisie na biszkopt odsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i dodajemy 3 łyżki kakao. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Następnie przecinamy na 3 blaty,

 

Masa czekoladowa:

100 gram mlecznej czekolady

50 gram gorzkiej czekolady

250 gram mascarpone

300 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (jeśli nie lubimy bardzo słodkich mas możemy nie dawać lub dodać pod koniec wedle własnych preferencji). Do mascarpone wolnym strumieniem wlewamy ciepłą czekoladę i cały czas miksujemy. Na sam koniec dodajemy partiami ubitą na sztywno śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach

 

Dodatkowo:

1 szklanka wody

2 łyżki cukru

czereśnie/wiśnie z syropu (lub nasączone alkoholem)

 

Cukier rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie – nasączmy dolny i środkowy blat biszkoptu. Na dolnym blacie rozprowadzamy połowę czekoladowej masy, następnie równomiernie wciskamy w nią odsączone czereśnie. Przykrywamy środkowym blatem i ponownie rozprowadzamy masę i dajemy czereśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem i odstawiamy na całą noc do lodówki.

 

Ganache:

100 gram mlecznej czekolady

100 gram gorzkiej czekolady

200 ml śmietany 30%

 

Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy!), zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie czekoladę miksujemy do momentu uzyskania kremu. Masę równomiernie rozprowadzamy na górze tortu. Całość udekorowałam plastrami pomarańczy.

 

DSCF3540

Dodaj komentarz