Placuszki z kaszy jaglanej podane z owocami

pyszne, zdrowe i pozywne placuszki dla niemowląt i starszych dzieci

 

Jak wiadomo kasze są bardzo zdrowe, a kasza jaglana jest szczególnie polecana. Mój synek zajadał się nią w zupkach już po 6 miesiącu życia, obecnie coraz częściej wykorzystuję ją do przygotowania słodkich deserów i przekąsek, tak aby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Kasza jaglana nie zawiera glutenu dlatego może być podawana już od samego początku rozszerzania diety np. do zupek. Kasza jaglana ma dużą zawartość witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza. Oprócz tego posiada wiele innych cennych właściwości dlatego szczerze polecam. W tej wersji jest wyśmienita, jeśli ktoś nie zna składu to przez myśl mu nie przyjdzie że placuszki zostaly zrobione właśnie  kaszy jaglanej : )

 

100 gram kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
Owoce, konfitura

Kaszę gotujemy według opakowania. Zimną kaszę blenderujemy razem z mlekiem, jajkami i cukrem, na koniec dosypujemy mąkę. Nagrzewany patelnię i na słabym ogniu smażymy niewielkie placuszki na złoty kolor po obu stronach. Bez dodatku tłuszczu. Podałam z owocami i domową konfiturą z truskawek. Pyszny, zdrowy i prosty przepis na podwieczorek dla dziecka.

Dodaj komentarz