Kolejne mięso z szynkowara utwierdza mnie w przekonaniu, że był to bardzo dobry zakup : ) Polecam aromatyczny i soczysty schab, który na zbliżające się święta będzie idealny. Przygotowanie bardzo proste, ale warto pamiętać aby zacząć go robić na 4 dni przed.
Składniki:
1kg schabu bez kości
2 płaskie łyżeczki peklosoli
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
3 liścia laurowe
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Mięso opłukać i osuszyć jednorazowym ręcznikiem, następnie natrzeć peklosolą. Przeciśniety czosnek wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami marynaty dokładnie wymieszać. Mięso przekładamy do szklanej miski, nacieramy marynatą, przykrywamy folią i wkładamy na 3 doby do lodówki. Średnio co 12h należy mięso obrócić i natrzeć marynatą. Po 3 dniach marynowania schab przekładamy do woreczka i umieszczamy w szynkowarze. W wysokim garnku umieszczamy szynkowar i wlewamy tyle wody, aby była o 2 cm ponad mięso, które się znajduje w środku. Utrzymujemy temperaturę 80* i parzymy mięso przez 2h. Po zakończonym „gotowaniu” schab w szynkowarze miał temperaturę ok 75 stopni. Gdy szynkowar całkiem ostygnie możemy wyjąc mięso.
Kuba B.
Wygląda obłędnie – takie mięsko lubię najbardziej 🙂 Nada się i na obiad (zanurzone w jakimś sosie) i na kanapkę jako szynka 🙂
Karolina
Pysznie wygląda ten schabik. Muszę w końcu kupić szynkowar!