Babka ta jest prosta i szybka w przygotowaniu, smaczna, a co najważniejsze świetnie się prezentuje dlatego jest idealna na Wielkanocny stół. Poniżej podaję przepis.
Składniki:
250 gram margaryny
6 jajek
1/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżki kakao + aromat pomarańczowy
2 łyżki mąki pszennej + aromat cytrynowy
1/3 szklanki maku + zielony barwnik
1 kisiel wiśniowy lub malinowy + czerwony barwnik
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie ciągle miksując dodajemy żółtka oraz kolejno olej. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 4 równe części, do każdej dodajemy dodatki wymienione w składnikach, barwników dodajemy odrobinę, na ostrzu noża. W formie na babke lub w keksówce wykładamy równomiernie kolejne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na koniec wbiłam w ciasto szaszłyk i objechałam nim dookoła formy. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170* piekłam około godziny (do suchego patyczka). Gorącą babkę wyjęłam z formy i odrazu ustawiłam w sposób prawidłowy, aby odkształcić uwypukloną górę ciasta, która jest podstawą.
Ostudzoną babkę polałam białą czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką w kąpieli wodnej, stosunek 2:1. Dekoracje wykonane samodzielnie z masy cukrowej.
Anna
Tak oryginalnej babki jeszcze nie widziałam. Myślałam, że zrobienie takiej babki jest trudniejsze 😉