Pyszny tort urodzinowy z lekkimi masami czekoladowymi (mleczna, gorzka i biała czekolada) oraz z kwaskowym kremem porzeczkowym dla przełamania smaku. Tort o średnicy 22 cm wysoki na 15 cm.
Biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubijamy na puch (minimum 5 minut), następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem (i kakao) i miksujemy na najmniejszych obrotach. Masę przelałam do tortownic o średnicy 22 cm, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170* piekłam do suchego patyczka (ok. 30-35 minut).
Masa czekoladowa:
100 gram czekolady mlecznej
50 gram czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30%
125 gram mascarpone
śmietankę podgrzewamy, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Śmietankę z czekoladą miksujemy razem z mascarpone do uzyskania gęstego, puszystego kremu. W razie potrzeby można dodać 1 fixa.
Masa śmietankowa z białą czekoladą:
250 gram mascarpone
250 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
0,5 tabliczki białej czekolady
Mascarpone ubijamy razem ze śmietanką i mascarpone do uzyskania gęstego kremu, w razie potrzeby można dodać śmietan fixa. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy.
Krem porzeczkowy
300 gram dżemu porzeczkowego
1 galaretka porzeczkowa
125 gram mascarpone
150 ml śmietanki 30%
Mascarpone miksujemy ze śmietanką na gęsty krem. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody i mieszamy z chłodnym dżemem, stopniowo dodajemy do ubitej śmietanki i i miksujemy na najmniejszych obrotach. Masę wstawić do lodówki na 10-15 minut i co jakiś czas przemieszać, gdy zacznie tężeć możemy wykładać na tort.
asia
Witam, czym posmarowany jest tort z wierzchu,?