Moja pierwsze, a właściwie 3 pierwsze bezy Pavlova. Do tej pory jakoś się jej opierałam, wydawała się być trudna i wymagająca w przygotowaniu, a teraz wiem że to chyba jeden z najprostszych wypieków : ) Upieczenie dobrego biszkoptu z pewnością jest trudniejsze : ) Polecam każdemu, chrupiąca beza z zewnątrz, miękka pianka w środku, do tego owoce, słodki krem z mascarpone, a dla przełamania smaku intensywny lemon curd.
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Dobrze oddzielone białka (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach, po minucie dodajemy sól, po kolejnej gdy mamy bardzo delikatną i jeszcze rzadką pianę zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru. Po każdej łyżce miksujemy tak długo aby cukier nie był wyczuwalny. Cukier lepiej zacząć dodawać za wcześnie niż za późno, gdyż białka bez cukru można „przebić” i wtedy można już zapomnieć o sztywnej pianie. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przy pomocy miseczki odrysowałam 3 koła jednej wielkości, aby ułatwić sobie równomierne nałożenie piany z białek. Uformowane bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150* z funkcją termoobiegu i po 1 minucie zmniejszamy temperaturę do 100* i suszymy bezy przez 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zrobić mikro uchylenie (ja wkładam pomiędzy drzwiczki drewnianą łyżkę) i studzić bezę w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie możemy wyjąć i delikatnie oderwać od papieru.
Lemon curd:
4 żółtka
2 cytryny
3/4 szklanki cukru
60 gram masła
Do rondelka przekładamy żółtka, dodajemy cukier i łączymy, następnie stopniowo wlewamy sok wyciśnięty z cytryn i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z obu cytryn oraz masło, nastawiamy na palnik i ciągle mieszając gotujemy do czasu aż nasz cytrynowy sos zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Krem:
150 gram mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
Mascarpone ubijamy razem z pozostałymi składnikami do czasu uzyskania gęstego kremu.
Każdą bezę smarujemy 1-2 łyżkami lemon curd, równomiernie rozkładamy krem z mascarpone, polewamy ponownie lemon curd a na koniec dekorujemy świeżymi owocami.