Ciasto czekoladowo – śmietankowe z musem owocowym (bez pieczenia)

DSCF4626

 

Wczoraj powstało takie oto smaczne ciacho, które tworzone było na totalnym spontanie ze składników, które mi zalegały : ) Takie nieplanowane słodkości wychodzą chyba najlepiej. Ciasto jest bardzo lekkie, krem czekoladowy jest bardzo puszysty, taki czekoladowy mus/pianka, bita śmietana dodaje lekkości, a lekko kwaskowy mus przełamuje słodki smak całości a zarazem tworzy ciekawą dekorację.

 

DSCF4629

 

Spód:

120 gram herbatników maślanych

ok. 80 gram masła

 

Herbatniki rozdrobnić, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć nimi spód tortownicy lub rant, ja robiłam w rancie o średnicy 18 cm.

 

Masa czekoladowa:

330 ml śmietanki 30%

120 gram gorzkiej czekolady

120 gram mascarpone

 

Śmietankę podgrzać (ale nie gotować!), dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Włożyć do lodówki na minimum 3h. Do miski przekładamy mascarpone i śmietankę z czekoladą, na najwyższych obrotach miksujemy tak długo aż całość zrobi się puszysta i stabilna. Krem czekoladowy wykładamy na herbatniki.

 

Mus owocowy:

0,5 szklanki zblendowanych owoców

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka wody

0,5 łyżeczki żelatyny

 

Żelatynę zalewamy zimną wodą, gdy napęcznieje lekko podgrzewamy do  momentu aż się rozpuści. Jeśli żelatyna się zagotuje to należy ją wylać, najlepiej podgrzewać w kąpieli wodnej. Ciepłą żelatynę dodajemy do zmiksowanych owoców i mieszamy. Ja użyłam truskawek i jagód.

 

Masa śmietankowa:

250 ml śmietanki 30%

1,5 łyżeczki żelatyny

3 łyżeczki wody

cukier puder do smaku

 

Żelatynę przygotowujemy jak wyżej. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec stopniowo dolewamy letnią żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na krem czekoladowym i od razu polewamy rzadkim musem owocowym tworząc kręgi. Na koniec przy użyciu wykałaczki tworzymy tzw. pajęczą sieć. Całość chłodzimy w lodówce przynajmniej 3h (u mnie całą noc).

 

ciasto bez pieczenia, ciasto czekoladowo - owocowe

3 thoughts on “Ciasto czekoladowo – śmietankowe z musem owocowym (bez pieczenia)

Dodaj komentarz