Wczoraj powstało takie oto smaczne ciacho, które tworzone było na totalnym spontanie ze składników, które mi zalegały : ) Takie nieplanowane słodkości wychodzą chyba najlepiej. Ciasto jest bardzo lekkie, krem czekoladowy jest bardzo puszysty, taki czekoladowy mus/pianka, bita śmietana dodaje lekkości, a lekko kwaskowy mus przełamuje słodki smak całości a zarazem tworzy ciekawą dekorację.
Spód:
120 gram herbatników maślanych
ok. 80 gram masła
Herbatniki rozdrobnić, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć nimi spód tortownicy lub rant, ja robiłam w rancie o średnicy 18 cm.
Masa czekoladowa:
330 ml śmietanki 30%
120 gram gorzkiej czekolady
120 gram mascarpone
Śmietankę podgrzać (ale nie gotować!), dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Włożyć do lodówki na minimum 3h. Do miski przekładamy mascarpone i śmietankę z czekoladą, na najwyższych obrotach miksujemy tak długo aż całość zrobi się puszysta i stabilna. Krem czekoladowy wykładamy na herbatniki.
Mus owocowy:
0,5 szklanki zblendowanych owoców
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka wody
0,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą, gdy napęcznieje lekko podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Jeśli żelatyna się zagotuje to należy ją wylać, najlepiej podgrzewać w kąpieli wodnej. Ciepłą żelatynę dodajemy do zmiksowanych owoców i mieszamy. Ja użyłam truskawek i jagód.
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki wody
cukier puder do smaku
Żelatynę przygotowujemy jak wyżej. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec stopniowo dolewamy letnią żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na krem czekoladowym i od razu polewamy rzadkim musem owocowym tworząc kręgi. Na koniec przy użyciu wykałaczki tworzymy tzw. pajęczą sieć. Całość chłodzimy w lodówce przynajmniej 3h (u mnie całą noc).
Kamila
Bardzo smacznie wygląda to ciasto! Prosta, ale ładna i pomysłowa dekoracja 🙂
Karolina
Bardzo lubię takie proste ciasta bez pieczenia! Wygląda pysznie!
Karolina
Bardzo lubię takie proste ciasta bez pieczenia! Wygląda pysznie 🙂