Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 mleczna czekolada
4-5 łyżek mleka
Jest to świetna alternatywa, aby zamiast tradycyjnego piernika upiec na zbliżające się święta takie małe mini – pierniczki : )
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puch, następnie na przemian dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Kolejno dodajemy przyprawę do piernika i jeszcze chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy nieco więcej jak pół opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (resztę pozostawić do dekoracji) – mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do 1/2 wysokości silikonowych foremek do muffinek. Pieczemy ok 27-29minut. Ostudzone muffinki oblewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.