Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 budyń czekoladowy (typu gorący kubek)
0,5 czekolady mlecznej
mleko
perełki do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka razem z cukrem ubijamy na puch, następnie dodajemy zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę – dalej miksujemy. Budyń (ja użyłam taki szybki do rozmieszania z gorącą wodą) rozpuszczamy w 0,5 szklance wody (nie tak jak jest na opakowaniu w 3/4!) Budyń ma być gęsty i ostudzony. Na dno foremek na muffiny dajemy odrobinę ciasta muffinkowego, na to 0,5-3/4 łyżeczki budyniu i całość dokładnie przykrywamy jasnym ciastem. Muffinki piekłam niecałe 30 minut w 180*. Czekoladę rozpuściłam na wodzie z dodatkiem mleka -oblałam nią muffinki i udekorowałam srebrnymi perełkami.