Świąteczny piernik z bakaliami

P1100356

 

Składniki:

400 gram mąki pszennej
250 gram cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
3-4 łyżki kakao
0,5 kostki margaryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenie
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika

 

Margarynę należy roztopić i ostudzić. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier – ubijamy razem. Następnie na przemian dolewamy nieco mleka oraz dosypujemy mąkę, którą mieszamy ze wszystkimi sypkimi składnikami (kakao, soda, proszek, przyprawa do piernika, kakao). Na sam koniec wolnym strumieniem dolewamy ostudzoną margarynę.

 

DSCF3551

 

Bakalie:
5 śliwek suszonych
5 sztuk moreli
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 garście orzechów włoskich
2 garście rodzynków

Morele oraz śliwki kroimy w kostkę, orzechy siekamy, do miseczki dodajemy również kandyzowaną skórkę i rodzynki, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy – bakalie przesypujemy do piernikowej masy i mieszamy łyżką. Całość przelewamy do dowolnej formy (ja zrobiłam w formie na babkę) i pieczemy przez ok. 60 minut w temp. 170*. Ostudzoną babkę polewamy rozpuszczoną czekolada i dekorujemy pokrojonymi morelami.

 

P1100354

Dodaj komentarz