Biszkopt:
6 jajek
100 gram mąki pszennej
40 gram mąki ziemniaczanej
150 gram cukru pudru
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy je na puszysty kogel – mogel, białka ubijamy na sztywno dodając pozostały cukier, a następnie utarte żółtka. Na koniec dodajemy sypkie składniki, które wcześniej mieszamy i przesiewamy – mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wlewamy do wysmarowanej formie w kształcie serca, pieczemy ok 30-35 minut w temp 180*.
Masa wiśniowa:
1 słoik wiśnie w kompocie (500gram)
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
100 ml wiśniówki
Wiśnie odsączamy z zalewy i odmierzajmy jej 1,5 szklanki (jeśli brakuje to albo otwieramy nowy słoik lub dolewamy wody – ale wtedy trzeba dodać więcej cukru). Kompot wiśniowy nastawiamy na gaz, dodajemy cukier i gdy zacznie wrzeć wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczeniu (po wsypaniu żelatyny garnek zdejmujemy z ognia). Jeśli żelatyna się rozpuści to dodajemy odsączone wcześniej wiśnie i mieszamy – odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Część I i II (licząc od dołu) nasączamy wiśniówką. Następnie na nasączone alkoholem ciasta nakładamy tężejącą masę wiśniową.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietana 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/5 szklanki wody
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodajemy ciepłą żelatynę rozpuszczoną w podanej wodzie. I część ciasta smarujemy masą śmietanową (bezpośrednio na masę z wiśni), przykrywamy drugim biszkoptem i również na masie wiśniowej rozprowadzamy masę śmietanową, układamy ostatnią warstwę i całe ciasto (od góry i boki) smarujemy masą śmietanową. Na koniec dekorujemy ciasto wiśniami.