Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 żółtka
1 całej jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1 przyprawa do jabłecznika
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
ok. 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki, do pokrojonych jabłek wsypujemy całą przyprawę oraz cukier z prawdziwą wanilią (domowy) – dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, w tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz dodajemy miękkie masło. Do jogurtu dodajemy proszek i mieszamy, kiedy jogurt zrobi się pulchny to przelewamy go do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim tortownice (dół, brzegi oraz może nieco wystawać ponad blaszkę). Ciasto posypujemy bułką tartą, po czym układamy na nim jabłka. pozostałe ciasto również cienko wałkujemy i kroimy w w pasy o szerokości ok. 3cm. Na jabłkach układamy z ciasta kratę, a na brzegi zarzucamy nadmiar z pierwszej warstwy ciasta. Szarlotkę pieczemy 60-65 minut w temp. 180*.