Biszkopt makowy
5 jajek
7 łyżek mąki pszennej
4 łyżki maku
6 łyżek cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dlaczego serce pełne smaku? Ponieważ łączy w sobie wiele różnych dodatków, które uwiodą niejedno podniebienie : ) Makowy biszkopt, kakaowa i śmietanowa masa, nasączane ponczem biszkopty w środku i dużo słodkich powideł – jest się czym delektować : )
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ubity kogel mogel (z żółtek i cukru), a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy mak. Przekładamy do silikonowej formy w kształcie serca (lub okrągłej). Pieczemy ok. 25-30 minut w temp 180*. Po ostudzeniu przecinamy na pół.
Masa:
500 gram serka mascarpone
330 ml śmietany 30%
cukier puder
kakao
śmietan-fix
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (dodajemy pół szklanki, potem można dosłodzić wedle uznania), następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i łączymy delikatnie mieszając łyżkę. Następnie masę dzielimy na 2 części, jedna nieco mniejsza. Do mniejszej części mascarpone dodajemy 3-4 łyżki kakao i dokładnie mieszamy, jeśli masa nie stężeje pod wpływem kakao to można dosypać nieco śmietan fix.
Dodatkowo:
200 ml powideł śliwkowych
1 cytryna
biszkopty okrągłe
cukier kryształ
barwnik czerwony
W 0,5 szklance wody rozpuszczamy 3 łyżki cukru i wciskamy sok z całej cytryny (ewentualnie dosładzamy), nasączamy spód biszkoptu (resztę zostawiamy do biszkoptów). Spod smarujemy powidłami, układamy masę kakaową, na to układamy nasączone w cytrynowym ponczu lub alkoholu okrągłe biszkopty. Delikatnie smarujemy jasną masą (również zagęszczamy śmietan fixem) i przykrywamy górą makowego biszkoptu. Całość dookoła obkładamy jasną masą, dekorujemy wedle uznania. Ja boki obsypałam wiórkami kokosowymi, a rozetki zrobiłam z jasnej masy mascarpone, zabarwionej czerwonym barwnikiem.