Tort truskawkowy

tort-31

 

Biszkopt:

6 jajek

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i 6 łyżek cukru – miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się szklista. Pozostałe 2 łyżki cukru ubijamy z żółtkami na kogel mogel – dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 24 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*.

 

DSCF67931

 

  • Masa:
  • 70 dag truskawek
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 gram mascarpone
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier puder (do smaku)

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serca mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody i ostudzoną bardzo wolno dodajemy do masy. Ok. 1/3 masy (nawet troszkę mniej) odkładamy do obłożenia tortu. Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę truskawki (część truskawek odłożyć do dekoracji) – delikatnie mieszamy.

 

DSCF6796

 

Do pozostałej masy dodajemy pokrojone w kostkę truskawki (część truskawek odłożyć do dekoracji) – delikatnie mieszamy.

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie rurek kakaowych (lub pustych)
  • 1 cytryna

Wyciskamy sok z całej, dużej cytryny, dodajemy 3-4 łyżki cukru i szklankę ciepłej, przegotowanej wody. Tort kroimy na 3 blaty, dolny oraz środkowy nasączamy cytrynowym ponczem. Następie na dolny krążek wykładamy połowę masy z truskawkami, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą masę, przykrywamy.

Odłożoną wcześniej masą obkładamy cały tort (góra i boki). Do boków przyklejamy w równych odległościach kakaowe rurki. Górę dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort odstawiamy do stężenia

 

tort-1

 

 

Tort ten zrobiłam z okazji 23 urodzin mojego Narzeczonego : ) Najlepsze życzenia dla Ciebie!

 

 

 

Dodaj komentarz