Podpłomyki z owocami

SDC15253

 

Składniki:
1 opakowanie podpłomyków
250 gram serka mascarpone
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
15 śliwek
1 szklanka poziomek
1 szklanka jeżyn

 

Przygotowanie:

Do garnuszka wbijamy żółtko i wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru – miksujemy do czasu aż uzyskamy puszysty kogiel – mogiel o jasnej konsystencji. Do miseczki przekładamy mascarpone, wsypujemy pozostały cukier puder i miksujemy, następnie przekładamy kogiel – mogiel i mieszamy całość łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, a następnie powoli wlewamy do masy mascarpone. Gotową masę wstawiamy na chwilę do zamrażalnika, a w tym czasie myjemy owoce, dodatkowo śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Na każdy z podpłomyków kładziemy łyżkę tężejącej masy mascarpone i ją równomiernie rozprowadzamy, na środku układamy śliwki, a wokół dekorujemy deser świeżymi jeżynami i poziomkami.

Dodaj komentarz