Składniki:
200 ml mleczka kokosowego
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki + 3 łyżeczki wiórek kokosowych
0,5 pomarańczy
5 łyżeczek domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
skórki cytrusowe do dekoracji
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklance gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Cytrusy (cytrynę oraz pomarańczę) sparzamy wrzątkiem, a następnie specjalnym nożykiem ściągamy cienkie niteczki cytrusowej skórki – pozostawiamy do dekoracji, natomiast pomarańczę obieramy z białych błon i kroimy na mniejsze kawałki. Chłodną, ale nie tężejącą galaretkę przelewamy do 3-4 pucharków, do każdego przekładamy kilka kawałków pomarańczy oraz wsypujemy po 1 łyżeczce wiórek kokosowych – całość należy zamieszać i odstawić do całkowitego stężenia.
Do miseczki przekładamy mleczko kokosowe, wsypujemy 2 łyżki wiórków kokosowych oraz 4-5 łyżeczek cukru waniliowego domowej roboty (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) – dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku (dosłownie 3-4łyżki wody na łyżeczkę żelatyny), rozpuszczoną, gorącą żelatynę wlewamy do masy kokosowej i energicznie mieszamy. Kiedy masa zaczyna tężeć układamy ją na galaretce – całość dekorujemy startymi skórkami cytrusowymi.