Składniki:
200ml lody bakaliowe
150ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru
3 sztuki liczi
3 sztuki truskawek
czekoladowe ozdoby
2 łyżeczki spirytusu
Polecam znakomity deser – lody polane gorącym sosem śmietanowym ze słodkimi dodatkami i owocami : )
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności musimy przygotować skorupki z liczi, które będą nam potrzebne do uzyskania płonącego efektu. Liczi delikatnie przecinamy na pół, a skorupki wykładamy folią aluminiową (folia zabezpieczy skorupkę przed spłonięciem). Skorupki z liczi również nacinamy na pół (nie do końca), a owoc liczi na 4 części i delikatnie całość odchylamy tak, aby powstały niby kwiatki (tak jak na zdjęciu głównym). Do rondelka przelewamy śmietankę, wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy ją na wolnym ogniu ok 6 minut – tak by nieco zgęstniała. Lody wykładamy na 2 talerze i polewamy gorącym sosem śmietanowym. Całość dekorujemy truskawkami, liczi oraz ozdobami z czekolady. Do każdej skorupki z liczi wlewamy spirytus i układamy na talerzu obok lodów – podpalamy. Deser podajemy – smacznego!