Naleśniki z mascarpone i malinowym musem

DSCF6067

 

Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka oleju

Mąkę i cukier wanilinowy wsypujemy do miski, wbijamy jajko i wlewamy wodę – miksujemy, po czym stopniowo dolewamy mleko, tak aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym w całości zlewamy do ciasta i mieszamy je łyżką. Smażymy cienkie naleśniki.

 

Dodatkowo:
250 gram mascarpone
150ml śmietany 30%
cukier puder
400 gram malin

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (wedle uznania), a w osobnym naczyniu na sztywno ubijamy śmietanę, którą dodajemy do serka – delikatnie mieszamy. Do malin dodajemy 1-2 łyżki cukru kryształu i blenderujemy na jednolity mus. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy musem i składamy w trójkąt, dekorujemy musem malinowym oraz świeżymi malinami.

 

Dodaj komentarz