Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
1 szklankę wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki oleju
Białka ubijamy na puch. Do żółtek wsypujemy mąkę i szczyptę soli, zaczynamy miksowanie i na przemian dolewamy nieco mleka i wody gazowanej. Na koniec dodajemy pianę z białek. Na patelni rozgrzewamy olej, nadmiar wlewamy do ciasta i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.
Farsz:
- 50 młodych pokrzyw
- 1 cebula
- 2łyżki margaryny
- sól i pieprz
Pokrzywy gotujemy 1-2 minuty w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na margarynie, gdy jest już miękka zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrzywami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą (nie załujemy przypraw aby farsz miał wyrazisty smak). Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością farszu i składamy go w kopertę lub w trójkąt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju po obu stronach na rumiany kolor.