Pokrzywowe placki ziemniaczane

Pokrzywowe placki ziemniaczane

 

Składniki:
6 dużych ziemniaków
1,5 cebuli
pęczek cienkiego szczypiorku
30 sztuk młodych pokrzyw
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz i sól
olej do smażenia

 

placki z pokrzywami

 

Przygotowanie:

Zbieramy młode pokrzywy (same czubki), myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Cienki szczypiorek również po umyciu bardzo drobno siekamy. Obieramy ziemniaki i cebulę. Ziemniaki ścieramy na wąskich oczkach i przekładamy do miski, następnie dodajemy posiekane pokrzywy oraz szczypiorek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz nieco soli i pieprzu -wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim po obu stronach cienkie, zgrabne placki. Placki ziemniaczane podajemy same z solą lub ketchupem.

Dodaj komentarz