Pokrzywowa zupa krem

Kremowa zupa z pokrzyw

 

Składniki:
40 sztuk pokrzyw
0,5 brokuła
4 ziemniaki
pęczek szczypioru
100 ml śmietany 30%
groszek ptysiowy
pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy. Po 5 minutach od zagotowania dodajemy brokuła podzielonego na niewielkie różyczki i doprawiamy całość jarzynką oraz pieprzem. Pod koniec gotowania, gdy warzywa są już miękkie dodajemy grubo posiekany szczypior oraz w całości młode pokrzywy (same czubki), które wcześniej myjemy pod bieżącą wodą. Po 5 minutach ponownie doprawiamy zupę do smaku, dodajemy śmietankę, a następnie wszystko miksujemy na jednolity krem za pomocą blendera. Zupę podajemy na ciepło z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Dodaj komentarz