Składniki:
1 pierś z kurczaka
50 sztuk młodych pokrzyw
sól ziołowa
pieprz kolorowy
jarzynka
Przygotowanie:
Przygotowanie prezentowanych roladek jest na prawdę proste, a ponadto są one zdrowe i niskokaloryczne. Na początku należy zebrać świeże, młode pokrzywy (same czubki), objętościowo zajmują one naczynie o pojemności 500 ml. Pokrzywy myjemy pod bieżącą wodą, odciskam i dość drobno siekamy. Mięso dzielimy na 4 szerokie filety, a następnie je cienko rozbijamy – nacieramy solą ziołową oraz pieprzem. Na każdym z filetów układamy dużą ilość pokrzyw.
Pokrzywy delikatnie posypujemy jarzynką, a następnie filety zwijamy ściśle w roladki. Roladki można doprawić z zewnątrz, a następnie zawijamy je w folie spożywczą. Ucinamy spore kawałki foli, na brzegu układamy roladkę i całość szczelnie zawijamy, boki foli bardzo mocno wiążemy nitką, tak aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka. Tak zawinięte roladki wrzucamy na gotującą się wodę i na wolnym ogniu, pod przykryciem gotujemy ok 25-30 minut. Po wyjęciu z wody rozcinamy folię i delikatnie wyjmujemy roladki – podajemy do obiadu. Mięso jest delikatne i soczyste, farsz nadaje ostry posmak. Całość jest bardzo zdrowa i ślicznie się prezentuje.