Zupa krem ze szpinaku i pokrzywy

Zupa krem ze szpinaku i pokrzywy

 

Składniki:
50 gram szpinaku
20 sztuk młodych pokrzyw
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
600ml wody
1 łyżka masła
sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Zbieramy pokrzywy i płukamy  je pod bieżącą wodę, przygotowujemy szpinak i pozostałe składniki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy i przesmażamy na łyżce masła. W chwili kiedy ziemniaki są już całkiem miękkie dodajemy w całości szpinak, pokrzywy oraz przesmażoną z czosnkiem cebulkę, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z chrupkim, razowym pieczywem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Dodaj komentarz