Wiosenne placki ziemniaczane „na zielono”

placki ziemniaczane

 

Składniki:
8 -10 dużych ziemniaków
40 sztuk młodych pokrzyw
2 garście szpinaku
pęczek cienkiego szczypiorku
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na wąskich lub drobnych oczkach. Zbieramy młode pokrzywy (same czubki do 4-6listków na 1 pokrzywie) i razem ze świeżym szpinakiem i szczypiorkiem płukamy je pod bieżącą wodą. Wszystką zieleninę siekamy – nie bardzo drobno, tak aby było widać kawałki posiekanych składników. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Do utartych ziemniaków dodajemy wszystkie pokrojone składniki, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, nieco sol i pieprzu i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy osiągnie optymalnie wysoką temperaturę to zaczynamy smażyć nasze placuszki. Na jeden placuszek dawałam kopiastą łyżkę przygotowanej masy i smażyłam na rumiano z obu stron. Placuszki podałam z dodatkiem soli i szczypiorku.

 

posiekana zieleninka

Dodaj komentarz