Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

 

Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 sztuki awokado
2 jajka
0,5 cebuli
1-2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

 

Oryginalne połączenie tuńczyka i awokado. W smaku rewelacja, na talerzu pełna gracja. Wart spróbować.

 

Przygotowanie:

Dwa dobrze dojrzałe awokado przecinamy na pół i pozbywamy się pestki, następnie bardzo delikatnie wydrążamy cały środek (najlepiej do tego użyć specjalnej łyżki do wydrążania owoców). Połówki awokado pozostawiamy do faszerowania, a wnętrze bardzo drobno kroimy. Tuńczyka odciskamy z zalewy i w palcach go nieco rozdrabniamy – przekładamy do miski razem z pokrojonym awokado. Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu i obraniu kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników razem z bardzo drobno pokrojoną cebulką. Dodajemy majonez, pieprz oraz sól do smaku i całość bardzo dokładnie mieszamy. Do wydrążonych połówek awokado nakładamy równomierną ilość farszu, układamy na półmisku i dekorujemy świeżą natką pietruszki. Sałatki wychodzi na tyle dużo, że pozostały farsz który się już nie zmieścił przełożyłam do miseczki i również podałam na stół. Sałatka ma oryginalny smak – jest wspaniała! Tak przygotowaną sałatkę z awokado podajemy razem z pieczywem maca – idealnie się komponuje.

 

awokado i tuńczyk

Dodaj komentarz