Składniki:
1 kalafior
1 pomidor
1 sałata
0,5 cebuli
pęczek rzodkiewki
łyżka majonezu
łyżka jogurtu greckiego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na niewielkiej wielkości różyczki, do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, a kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kalafiora – obgotowujemy go ok 5 minut, następnie odcedzamy i przekładamy do miski (pozostawiamy kilka kawałków do dekoracji). Sałatę dokładnie myjemy, a jej liście rwiemy na mniejsze kawałki. Obranego ze skórki pomidora kroimy w kostkę, podobnie robimy z cebulą. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt grecki oraz majonez po czym dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, a wokół dekorujemy ją kalafiorem. Można ją podawać jako dodatek do drugiego dania, sałatkę do kanapek z wędliną lub do potraw z grilla – w każdej wersji wybornie smakuje.